Klaudy Kinga díszdoktori avatása

A Miskolci Egyetem ünnepi szenátusi ülésén,
2022. június 23-án

Dr. Klaudy Kingának, egyesületünk alelnökének

tiszteletbeli doktori címet adományozott.

 

Dr. Illésné Dr. Kovács Máriának a Miskolci Egyetem BTK dékánjának előterjesztése

 Prof. Dr. Klaudy Kinga díszdoktori méltatása

 Klaudy Kinga professzor asszony nemzetközileg elismert transzlatológus-nyelvész, akinek a nevéhez a magyarországi fordítástudomány és fordítóképzés megteremtése éppoly szorosan kapcsolódik, mint az első magyarországi fordítástudományi fórumok, konferenciák, kongresszusok megszervezése és az első magyarországi fordításelméleti folyóiratok megalapítása. Az ő nevéhez kötődik azoknak a tankönyveknek és oktatási anyagoknak a megírása és kiadása is, amelyek mind a mai napig a fordítástudomány és a fordításoktatás alapműveinek számítanak.
A Miskolci Egyetemen ő alapította meg és vezette a mai Alkalmazott Nyelvészeti és Fordítástudományi Tanszék jogelődjét, az Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéket. Számos konferenciát szervezett (köztük 1993-ben és 2005-ben országos MANYE kongresszusokat), útjára indította a Modern Filológiai Közlemények c. folyóiratot, előkészítette és megszervezte a Fordító Program, a Társadalomtudományi és gazdasági szakfordító szakirányú továbbképzés, az alkalmazott nyelvészeti szak, valamint a Fordító és tolmács mesterképzés akkreditációját.
Prof. Dr. Klaudy Kinga részére a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékének megalapításában, a Modern Filológiai Közlemények útjára indításában, valamint a miskolci fordítóképzés fejlesztésében kifejtett, nemzetközileg is kimagasló tevékenységének elismeréseképpen a tiszteletbeli doktori cím adományozását javaslom.